Get Fueled

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Fueled Icon: Ferrari F40

Een Fueled Icon. Een persoon, gebeurtenis of object zo iconisch dat de wereld er over 50 jaar nog steeds over praat. En in sommige gevallen zelfs 50 jaar geleden al.

In deze editie een Italiaans vuurrood meesterwerk. Een rijdende jongensdroom. Van onschatbare waarde – en daarom hedendaags on-be-taal-baar: de Ferrari F40

De F40 werd in 1987 gelanceerd ter ere van de 40ste verjaardag van Ferrari, om het bestaansrecht van Ferrari in één auto te benadrukken: het bouwen van ultieme sportauto’s.

Het ontwerp voor de F40 werd gemaakt door het tot op vandaag toonaangevende ontwerpbureau Pininfarina. Nadat dit Turijnse ontwerphuis al eerder de Ferrari Testarossa had getekend, kregen ze nu de opdracht van Enzo Ferrari om de F40 te voorzien van zijn iconische lijnen.

Het meest in het oog springend is de enorme achterspoiler, die bovendien in zijn geheel openklapt – waarna de brullende V8 twin turbo verschijnt. De F40 gaat van 0 tot 100 km/u in 3.9 seconden en was bovendien de eerste (straat)auto die de magische grens van 200 mph doorbrak (zo’n 320 km per uur).

Pininfarina tekende later overigens ook voor de F50 (1993) en de Ferrari Enzo (2002). Tot op de dag van vandaag werkt Pininfarina voor o.a. Ferrari, Maserati en Fiat.

De F40 is ruim 30 jaar later uitgegroeid tot een van de meest iconische Ferrari’s. Mede daarom (en door de enorme vraag uit Azië) is de F40 de laatste jaren duurder en duurder geworden. Al in 2015 knalde hij op een veiling tijdens de Nürburgring Oldtimer Grand Prix door de miljoen euro-grens.

Inmiddels gaan de vraagprijzen daar ver overheen. Zo staat er een Nederlandse (!) F40 te koop bij Automobili Superleggera in Apeldoorn voor de vraagprijs van € 1.350.000. Opvallend is dat dit exemplaar uit 1988 slechts 2000 km op de teller heeft staan.

Bij Sam van Dalen in Opmeer vind je trouwens een exemplaar voor onder het miljoen; € 895.000. Deze F40 heeft iets meer kilometers (14.600) maar is wel eigendom geweest van Pink Floyd’s gitarist David Gilmour. Heel veel meer rock-‘n-roll krijg je het niet.