Get Fueled

Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Volg de Poolster

De afgelopen jaren is Tesla (terecht) heer en meester geworden op het gebied van elektrische auto’s. En hoewel ze met de aankondiging van de Roadster én de Semi nog lang niet van plan lijken deze positie op te geven, dreigt er een omslag aan de horizon. Een omslag die luistert naar de illustere naam Volvo Polestar 1.

De term Polestar is geen onbekende voor Volvo-liefhebbers. Al meer dan twee decennia is Polestar de performance partner van de Zweedse autobouwers. In 2017 werden onder andere de Volvo S60 en de V60 voorzien van (gedeeltelijke) Polestar-technologie.

Maar voor het eerst geeft Volvo Polestar de vrijheid (en verantwoordelijkheid) om 3 geheel eigen elektrische modellen te produceren. Naast de Polestar 1 verschijnen aankomende vier jaar nog twee modellen – respectievelijk de Polestar 2 en de Polestar 3 – die qua prijs en doelgroep elkaar moeten gaan complimenteren. Dat doet uiteraard denken aan Tesla’s strategie met de Model S, X en 3.

Volvo toonde al eerder één van de meest innovatieve autobouwers te zijn als het gaan om elektrische aandrijving. Eerder dit jaar beloofden ze dat vanaf 2019 er enkel nog elektrische auto’s van de band zullen rollen. Een even ambitieuze als bewonderenswaardige keuze van de Zweden, die we alleen maar kunnen toejuichen.

Wolf in schaapskleren
De Polestar 1 werd gepresenteerd in Shanghai en moet het topmodel worden van elektrische Polestar-lijn. Op het eerste gezicht vertoont de Polestar 1 veel gelijkenis met de huidige Volvo-modellen, maar met een indrukwekkende 600 PK en een koppel van 1.000 Nm is het een wolf in schaapskleren. Bovendien, zo stelt Volvo’s Vice President Design Thomas Ingenlath, moet de Polestar-lijn in de toekomst nog meer een eigen identiteit krijgen.

Nog een opvallend feit: geen van de jaarlijks 500 geproduceerde Polestar 1’s wordt daadwerkelijk verkocht. Rijders leasen de auto voor een vast bedrag, waarna ze services en techniek kunnen ‘toevoegen’. De Polestar 1 wordt vanaf midden 2019 geproduceerd in een speciaal ontwikkelde fabriek in China.

 

Bron: Polestar